Aantrekken en afstoten: 2 tips om een ongezond patroon in de liefde te doorbreken

‘we komen constant op hetzelfde punt uit. We draaien eindeloze rondjes in een hamsterrad’ zegt mijn coachee met een moedeloze toon in haar stem.
Aantrekken en afstoten in een liefdesrelatie is niet alleen vermoeiend het brengt ook een enorme intensiteit aan emoties met zich mee. Je zit als het ware continue in een rollercoaster aan emoties. Van intens geluk en versmelting naar gevoelens van diepe eenzaamheid en verwarring.
Wil je loskomen van het aantrekken en afstoten in je liefdesrelatie? In dit artikel geef ik je 2 tips.

Daar zit dan je weer, in een diepe low in je relatie. Allerlei emoties razen door je heen. Pijn, verdriet, angst en radeloosheid. Je weet dat het aantrekken en afstoten binnen je relatie niet goed voor je is.
Maar vroeg of laat kom je iedere keer weer op dit punt uit binnen je relatie.
Na zo’n dieptepunt volgt er weer een hoogtepunt en weer een dieptepunt en ga zo maar door.
Het is een cirkel waar je in terecht bent gekomen samen met je (ex) partner. En dit doet pijn.

Dit is zelfdestructief en dan niet alleen gevoelsmatig, ook fysiek heeft dit gevolgen.
Op het moment dat je regelmatig stress ervaart heeft je lichaam veel te voorduren. Na verloop van tijd kan je hier zelfs fysiek ziek van worden.
Nog een extra motivatie om uit de destructieve cirkel te stappen.

De psychologie achter het aantrekken en afstoten

Er zijn redenen dat mensen in een relatie in het aantrekken en afstoten patroon terecht komen.
De turbulente relatie van het aantrekken en afstoten dient jou om onderliggende gevoelens niet volledig te hoeven voelen.
Je zit in een heftige relatie die je veel emoties bij je oproept. Deze emoties hebben een functie. Ze voorkomen dat je dieper liggende onverwerkte pijn aangaat.
Je hebt er immers geen ruimte en geen tijd voor.
Je wordt namelijk helemaal opgeslurpt in de ongezonde relatie.

Op het moment dat de relatie ten einde komt kom je na verloop van tijd bij je diepere gevoelens uit. De gevoelens die er altijd al waren maar die werden gecamoufleerd door de heftige relatie.
Er zal ruimte ontstaan om deze onverwerkte pijn te doorvoelen en te helen.
Maar dit klinkt makkelijker dan dat het is. Het is namelijk ook zeer beangstigend. Wij mensen willen van nature weg van pijn. En daar doen we veel voor.
We vluchten in verslavingen of in ongezonde relaties.
Een ongezonde relatie is overigens ook een verslaving. We spreken dan over relatieverslaving. Wil je daar meer over lezen….lees dan dit blog

Aantrekken en afstoten dient om een diepe angst te omzeilen

Ook dient het aantrekken en afstoten om een diepe angst te omzeilen. Namelijk de angst om écht te verbinden. Het aantrekken en afstoten zorgt voor een veilige ruimte binnen de relatie voor mensen met bindingsangst en verlatingsangst. Op het moment dat iemand te dichtbij komt wordt er angst getriggert. De trigger is een alarmbel en er wordt afstand ingebouwd. Deze afstand triggert vervolgens weer de partner met verlatingsangst en zo ontstaat het duwen en trekken. Wil je weten of je bindingsangst hebt, lees dan dit artikel.

Aantrekken en afstoten doorbreken

Tip 1: Neem afstand

Deze tip is makkelijker gezegd dan gedaan. Vaak heeft een aantrekken en afstoten relatie een verslavend effect op je. Dit zorgt ervoor dat je geen weerstand kan bieden tegen de hoogtepunten in jullie relatie, zelfs als je weet dat er een dieptepunt op volgt.
Maak het behapbaar voor jezelf. Neem afstand in kleine stapjes.

Dit wil ik graag aan je uitleggen door middel van een voorbeeld.
Stel:
Je bent weer eens beland in een dieptepunt in je relatie. Je ervaart een enorm verlangen naar je (ex) partner. Cognitief weet je dat het niet verstandig is om weer contact met hem of haar op te nemen. Toch voel je enorm de neiging om je telefoon te pakken en te appen of te bellen.
Als jij te maken hebt met aantrekken en afstoten dan komt vroeg of laat dit moment. Je hoofd, hart en gevoel zijn met elkaar in conflict. Je weet dat afstand nemen beter is maar gevoelsmatig voelt het niet zo.
Dit zijn momenten dat je je op glad ijs begeeft.

Je hoofd, hart en gevoel zijn met elkaar in conflict.

Je kunt jezelf hierin beschermen door tegen jezelf te zeggen ‘alleen voor vandaag zal ik geen contact opnemen en mezelf op de eerste plek zetten’
Maar misschien voelt een dag nog steeds erg lang. Dan kun je het kleiner maken en tegen jezelf zeggen ‘alleen voor dit komende half uur’
Wat je hiermee bereikt is dat het sterke verlangen om in actie te komen uit stelt. Je zult merken dat na een half uur het verlangen, de craving, minder is geworden. Hierdoor wordt het makkelijker om niet opnieuw in de valkuil van het aantrekken en afstoten te stappen.
Door de afstand die je inbouwt komen er gevoelens vrij, en dit is beangstigend en spannend maar essentieel om te voelen. Daarom mijn tweede tip, voel wat er te voelen is.

Tip 2: Voel wat er te voelen is

Misschien is je relatie weer verbroken. Of voelt het alsof jullie relatie nu echt ten einde is.
Het is essentieel om te voelen wat er te voelen valt. De emoties kunnen behoorlijk stormachtig zijn. En het is menselijk om hiervan weg te willen. Dit kun je doen door te gaan sporten, eten, alcohol etc. Maar je kunt dit ook doen door weer contact op te nemen met je (ex) partner. Hij/ zij is immers de reden van je gevoelens en hij/ zij kan er ook voor zorgen dat je verlost wordt van deze gevoelens.
Dit is een valkuil in het aantrekken en afstoten.

Dus mijn eerste tip, voel wat er te voelen valt. Ga er doorheen in plaats van erom heen. Dit is geen gemakkelijke opgave. En het is dan ook wenselijk om hierin bijgestaan te worden. Misschien ben ik degene die je kan helpen en ondersteunen tijdens dit proces. Wil je weten wat ik eventueel voor je kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Ga er doorheen in plaats van erom heen.

Zit jij momenteel in een relatie waarbij jullie elkaar aantrekken en afstoten? Dan wil ik je graag dit meegeven: Je verdient het om gelukkig te zijn. Je verdiend een vervullende relatie waarin je in balans bent en gelijkmatigheid ervaart. Dit kan heel goed in je huidige relatie, de voorwaarden hiervoor is dat de destructieve cirkel wordt doorbroken. Met liefde help ik jou een stapje verder.

Wil je meer interessante artikelen lezen over liefde en relaties? Misschien zijn onderstaande artikelen ook interessant:

 

Boekentip: Houd me vast, Sue Johnsson

We zijn allemaal op zoek naar liefde, steun en verbondenheid, maar soms hebben we daar een beetje hulp bij nodig. Om weer samen te praten, een uitgedoofde relatie nieuw leven in te blazen, of een relatie die verkeerd dreigt te re gaan te redden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Vragen?
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?