4 manieren om emotionele verwondingen te genezen

moeiteloos leven

Je innerlijke verwondingen helen. Misschien heb je hier weleens over gehoord of gelezen. Maar wat houdt dat eigenlijk precies in? Hoe ziet emotionele heling eruit in het dagelijks leven? Helen gaat over het genezen van innerlijke verwondingen. Het gaat ook over het herstellen en weer gezond worden.

Verwondingen hebben liefdevolle aandacht nodig

Als we een fysieke wond hebben, zoals een snee of een botbreuk, is het beste om deze wond eerst goed te verzorgen en daarna te laten rusten. Naarmate de tijd verstrijkt heelt en geneest de wond langzaam. De pijn en het onaangename gevoel verdwijnt.
Zo werkt het ook voor emotionele wonden. Gedurende ons leven raken we emotioneel gewond, dit kan om iets kleins gaan maar het kan ook om diepe verwondingen gaan. In eerste instantie hebben onze verwondingen liefdevolle aandacht nodig. De liefdevolle aandacht is te vergelijken met de verzorging van een fysieke wond. Daarna is het goed om de tijd te nemen voor contemplatie en bezinning. Deze tijd is bedoeld om je emotionele wond te laten genezen.

Onzichtbare pijn

Ieder mens loopt gedurende zijn of haar leven fysieke en emotionele wonden op. Over het algemeen wordt er nog steeds niet veel aandacht geschonken aan emotionele verwondingen. Fysieke wonden zijn zichtbaar. Emotionele verwonding is onzichtbare pijn.
Een druk bestaan zorgt ervoor dat we geen tijd nemen om stil te staan bij innerlijke verwondingen.  Je zit als het ware in een rijdende (snel) trein die niet kan en mag stoppen. Er is namelijk nog zoveel te doen. De studie moet afgerond worden, de kinderen moeten opgevoed worden, je hebt een drukke en stressvolle baan. Deze factoren zorgen ervoor dat we niet toe komen aan ons helingsproces.
De gevoelens die zich aandienen geven we geen ruimte. Misschien druk je zelfs de gevoelens weg.  Dit heeft hetzelfde effect als een opblaasbal onder water proberen te houden. We duwen de bal onder water maar op een bepaald moment floept de bal met veel vaart naar het wateroppervlak.
Vroeg of laat is het dus tijd voor heling en genezing. Vaak gaat er een crisis vooraf aan het moment dat je met heling begint. Je loopt bijvoorbeeld tegen een burn out aan of een relatie staat op springen.

Genezen van innerlijke verwondingen

Genezen van innerlijke pijn is essentieel om een prettig en vervullend leven te leiden. Er zijn vele manieren om te genezen. Het is belangrijk dat jij jou eigen weg hierin vindt. Wat voor de een goed  werkt kan voor jou misschien helemaal niet aanslaan.
Graag deel ik met jouw vier wegen die je kunt bewandelen op weg naar genezing. Misschien lees je iets waarbij je voelt dat het mogelijk bij je zou passen. Soms is het een kwestie van uitproberen. Alleen door te doen en in actie te komen, kom je erachter wat bij je past.

  1. Meditatie

Op het moment dat je dagelijks gaat mediteren zul je de pluspunten gaan ervaren die meditatie met zich mee brengt. Het is een krachtig middel om jezelf op een dieper niveau te leren kennen. Door meditatie toe toevoegen aan je dagelijkse activiteiten zul je gaan merken dat er ruimte gaat ontstaan in jezelf. Er ontstaat ruimte om je emoties toe te laten.
Ieder meditatiemoment is uniek, bijzonder en anders. Er bestaat geen goed of fout tijdens mediteren. Alles wat zich dan aandient mag er zijn. Schrik niet als er emoties los komen.
Het kan bijvoorbeeld goed zijn dat je verdriet gaat voelen. Verwelkom dit gevoel en besef dat elke traan die je laat helpt bij jouw genezingsproces.
Inmiddels mediteer ik vele jaren en heeft het mij absoluut geholpen bij mijn persoonlijke helingsproces. Situaties die ik vergeten was dienden zich aan tijdens meditaties. Soms waren dit pijnlijke herinneringen die ik ver weg had gestopt. Door te mediteren open je als het ware de deur naar je onbewuste.
Hier zitten soms pijnlijke ervaringen die je dus nog onbewust meedraagt op je schouders.
Dit kan ervoor zorgen dat je je melancholisch of zwaarmoedig voelt en je hiervoor geen duidelijke reden kunt aanwijzen.
Door ervaringen opnieuw te beleven tijdens meditaties kun je de gevoelens die je daarbij voelt toelaten. Het toelaten van je gevoelens zorgt voor heling. Het voelt als een opluchting, een last die van je schouders is gevallen. Op een gegeven moment zul je ervaren dat het zwaarmoedige gevoel plaats gaat maken voor vreugde.

  1. Systemisch werk

Systemisch werk wordt ook wel familie opstellingen genoemd. Els van Steijn legt in haar boek de Fontein duidelijk en verhelderend uit hoe dit werkt.
Een familie opstelling wordt gedaan in een groep. Tijdens familie opstellingen wordt er gewerkt met energie.
Mogelijk merk je in je leven dat je tegen een bepaald thema aanloopt. De thema’s kunnen heel divers zijn. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je last hebt van eenzaamheid of dat je teveel verantwoordelijkheden op je schouders neemt. Maar je kunt ook denken aan lichamelijke klachten. Misschien voel je je verloren, depressief of leeg.
Tijdens een familie opstelling betrek je energetisch jouw familie bij het probleem. Veel problematiek waar we mee worstelen komt namelijk onbewust voort uit het familiesysteem waarin we zijn opgegroeid. Trauma’s worden generatie op generatie onbewust doorgegeven.
Je betrekt hier niet alleen je gezin van herkomst bij maar ook je voorouders en eventueel de ouders daarvoor.
Jouw familieleden zijn niet fysiek aanwezig in de ruimte maar je gaat werken met representanten of afgevaardigden.
Je krijgt de gelegenheid om jouw probleem zo nauwkeurig mogelijk te omschrijven. Vervolgens kies jij representanten die staan voor bepaalde familieleden in jouw familie. Zo kun je bijvoorbeeld iemand uitkiezen voor je moeder, voor je vader, je broer, opa etc.
Daarna is het aan jou om iedere representant een plek te geven in de ruimte. Hierbij gebruik je je gevoel en je intuïtie. De representanten kruipen energetisch in de huid van degene waar zij voor staan. Hier hoeven zij niets voor te doen. Dit gaat vanzelf.
Tijdens de opstelling wordt onder andere gekeken naar de positie van de familieleden. Hoe staan mensen ten opzichte van elkaar? Ieder familielid heeft het recht om erbij te horen. En ieder familielid heeft zijn of haar eigen plaats binnen de familie. Er wordt ook gekeken naar de balans binnen het systeem.
Degene die de opstelling begeleid stelt vragen aan de representanten. De antwoorden geven jou nieuwe inzichten. Familie opstellingen kunnen op deze manier snel doordringen tot de kern van een probleem of patroon.

  1. Coaching of therapie

Soms zijn er periodes in het leven die moeilijk zijn. Het kan zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Dan kan het heel waardevol zijn als er iemand met je meekijkt. Die je de ondersteuning geeft om door de moeilijke periode heen te komen.
Tijdens het helingsproces kan je je soms kwetsbaar en breekbaar voelen. Het is dan ontzettend belangrijk dat je voelt dat je er niet alleen voor staat. Dat je een vertrouwenspersoon hebt waarmee je je gevoelens en gebeurtenissen in je leven kunt delen. Iemand die jou helpt om situaties helder te zien. Een coach of therapeut houdt jou een spiegel voor. Dit geeft je de mogelijkheid om je bewust te worden van blinde vlekken. Zodra je hier bewust van bent kun je samen met je therapeut of coach werken om dit te transformeren. Je zult merken dat het delen met een vertrouwenspersoon je lucht en ruimte geeft. Delen is helen. Ben je op zoek naar een coach? Mogelijk kan ik je verder helpen. Neem contact met mij op voor een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek.

  1. Zelfhulpgroepen

Een zelfhulpgroep is een groep waarin lotgenoten met elkaar in gesprek gaan met als doel een bepaald thema te helen. Zelfhulpgroepen bestaan er voor allerlei verschillende soorten problematiek. Bijvoorbeeld voor mensen met een angststoornis, eetstoornis, verslavingsproblematiek, voor familieleden van mensen met een ziekte of familieleden van mensen die met een verslaving kampen etc. Deze groepen zijn autonoom en er is geen tussenkomst van professionele hulpverlening. De kracht van een zelfhulpgroep is dat mensen elkaar begrijpen, hierdoor geeft een zelfhulpgroep een gevoel van verbondenheid. Je ervaart dat je niet de enige bent en dat je gevoelens heel normaal zijn. Je gaat (h)erkenning ervaren. Een zelfhulpgroep brengt je meer vertrouwen. Daarnaast geeft het je kracht, moed en hoop. Dit alles draagt bij aan jouw helingsproces.

Kies wat bij jou past

Dit zijn enkele mogelijkheden, maar er is nog zoveel meer mogelijk. De natuur heeft een grote helende kracht. Ook een mindfulness cursus kan je heel veel opleveren. Het ontwikkelen van spiritualiteit kan ervoor zorgen dat je je wonden kunt helen. Of het werken met de wetten van het universum. Een yoga retraite kan je ook verder helpen. Of begin met het lezen van inzicht gevende boeken zoals de kracht van het nu van Eckhart Tolle.
Er zijn dus veel mogelijkheden om jouw unieke helingsproces aan te gaan. Het is nu aan jou om te kiezen wat er bij jou past en wat voor jou resoneert.

Mogelijk vindt je deze artikelen ook interessant:

Chat openen
Vragen?
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?